RonnyKjosen_Foto_MaritSletten

Ronny Kjøsen, musiker

Som musiker tar jeg på meg oppdrag både som solist og som freelance musiker. Som freelance musiker er jeg med på teateroppsetninger, revyer, studiojobber, korkonserter, folkemusikk prosjekter, som kapelmester eller musiker i husband o.l. Jeg har etterhvert opparbeidet meg god kunnskap om forskjellige sjangere og erfaring med mange typer oppsettninger og konserter. 

Jeg tar også solooppdrag. Da er trekkspillet og folkemusikken i fokus. Jeg synger også litt selvlaga viser og forteller litt historier. Dette er et opplegg som tilpasses hvert enkelt arrangement. 

Ronny Kjøsen. Foto: Marit Sletten

Hollos efterfølgere

Hollos efterfølgere, som har tatt navnet sitt fra komponisten, spelmannen og orkesterlederen Lars Hollo (1826-1902) fra Hamar, er et ensemble som har spesialisert seg på tradisjonsmusikk fra Hedmarken. Hedmarken er et område som har en stor og mangslungen, men en forholdsvis lite kjent musikktradisjon. Her finner man alt fra enkle viser og durspillslåtter via feleslåtter og den lokale springdansen til låter fra lokale komponister, som Hollo, som skrev musikk i en stil tydelig påvirket fra sentral Europa. Disse komponistene var nokså mange på Hedmarken og det var et aktivt musikkmiljø rundt disse komponistene og spelemennene. Mange fra rundt om i hele Sør-Norge har spilt i disse orkestrene og lært og spille der og lært musikk som har blitt videreført i lokale tradisjoner. Oluf Melvold (1843-1897) fra Åmot, Lars Hollo (1826-1902) fra Hamar, Anders Sørensen (1821-1896) fra Romedal, Severin Jevnaker (1869 – 1928) fra Jømna er alle storgardskomponister og kjente navn i norsk tradisjonsmusikk, men deres komposisjoner er igrunn lite brukt. Mye av musikken har i den senere tid blitt spilt av klassiske musikere som ikke har tatt hensyn til at dette er dansemusikk. Det er viktig for oss i Hollos Efterfølgere og få musikken til og svinge og få den til få et folkemusikalsk liv. Vi har ei besetning til å spille denne musikken slik den var tenkt, med strykekvartett i folkemusikkstil, klarinett, trompet, piano og bass.  

«Drengstuemusikken» er motsetingen til den såkalte «Storgardsmusikken» og består av enkle fele, vokal og durspill slåtter etter bygdespillemenn fra samme området. Dette er en helt annen stil enn den klassiskinspirerte komponerte musikken. Spenningen mellom disse to stilartene fra samme området og samme tidsperiode er spennende og er det er ingen som har gjort dette på samme produksjon før.  

Hollos efterfølgere består av de fremste utøverne i Norge av denne musikken, både drengstue- og storgardsmusikk, og på mange forskjellige instrumenter. Musikerne i ensemblet har store meritter i folkemusikk og gammeldanskonkurranser i Norge, men vi har også en fot i andre sjangre. Marit Westling og Thomas Nilssen er begge av de sterkeste tradisjonsbærerne på Hedmarken idag og de har begge en unik kunnskap og oversikt over stilartene, historien og musikken.

Besetninga er:
Thomas Lomundal, fele
Olaf Aasen, fele
Bjørn Kåre Odde, bratsj
Marit Westling, trompet/fele
Ida Malene Christensen, cello
Harald Juliussen, bass
Ronny Kjøsen, piano
Thomas Nilssen, klarinett

Hollos Efterfølgere. Foto: Thomas Westling

Hollos Efterfølgere. Foto: Thomas Westling

Veromslaget

Veromslaget er ei gruppe som oppstod i forbindelse med Landsfestivalen i Løten 2013. Vi hadde lyst til å vise fram et repertoir som ikke er så mye brukt lenger med utgangspunkt i toradermusikken i Hedmark. Vi vant gruppespillet under Landsfestivalen og er veldig glade for at toradermusikken fortsatt blir satt pris på! 

Veromslaget. Foto: Thomas Westling

Veromslaget. Foto: Thomas Westling

 

Besetninga er:
Ole Nilssen, trekkspill,
Stig Nilssen, torader,
Ronny Kjøsen, trekkspill,
Terje Bekkedal, gitar
Tom Willy Rustad, bass   

 

Alfs

Alfs er ei gruppe som har spesialisert seg på musikken etter nasjonalskalden Alf Prøysen, da spesielt den delen av reportuaret som er folkemusikkinspirert. Vi spiller Alf Prøysen i tradisjonell stil, med overskudd og glimt i øyet. Mange av Prøysens viser ble skrevet og er sunget på tradisjonelle melodier og han samlet, brukte og skrev om skillingsviser og andre stubbber fra fjen og nær. Derfor er Prøysen en stor tradisjonsbærer i norsk folkemusikk. 

Besetningen i Alfs:    Ingrid Storlimo, vokal / Thomas Lomundal, fele / Thomas Nilssen, trekkspill / Ronny Kjøsen, piano, gitar og trekkspill / Tommy Dalbakk, bass   Foto: Thomas Westling

Besetningen i Alfs:

Ingrid Storlimo, vokal / Thomas Lomundal, fele / Thomas Nilssen, trekkspill / Ronny Kjøsen, piano, gitar og trekkspill / Tommy Dalbakk, bass
Foto: Thomas Westling